Nejdříve si dáme vařit uzené,já používám krkovičku,je šťavnatější,ale každý jak kdo má rád. Přidám trošku soli,kmínu a pár stroužku česneku a vařím dokud není měkké. Mezitím si dám vařit,propláchnutý hrách,používám půlený žlutý,není jej už třeba předtím namáčet,přidám pár stroužků česneku a nechám vařit,jak se hrách začne rozvařovat,přidám sůl a v dalším kastrůlku si udělám světlou jíšku z trošky oleje a hladké mouky. Hotovou světlou jíšku přidám k vařenému hrachu a důkladně zamíchám a ještě přidám majoránku,nechám chvíli povařit a pak zastavím. Nepíšu přesně kolik čeho,protože záleží zda použijeme celé balení hrachu nebo jen půl,dle strávníku,hrachová kaše musí být ani ne řídká a ani ne hustá. Podávám s vařeným uzeným masem,chlebem a okurkou. PŘEJI DOBROU CHUŤ!