Propraný a nečistot zbavený hrášek namočíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den jej vlijeme i s vodou do hrnce a pomalu vaříme, až je měkký. Jednu třetinu hrášku vyjmeme a ponecháme stranou v celku, zbývající část rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou kaši. Podle potřeby zředíme kaši hovězím vývarem a přidáme zbylý nerozmixovaný hrášek. Polévku dochutíme solí, pepřem a najemno nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme bobkové listy a opatrně převaříme. Z bílého pečiva nakrájíme asi centrimetrové kostky, pokapeme je olejem a opečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150°C. Polévku rozdělíme do misek a na každou porci nasypeme opečené krutonky. Před podáváním polévu pokapeme smetanou a posypeme sekanou petrželkou.