Těsto : 2 hrnky hladké mouky,1/4 hrnku vlažné vody,1 lžíce sádla,1 lžička octa, 1 vejce, špetka soli, 4 lžíce strouhanky Náplň : 4-5 lžic másla, 3-4 lžíce pískového cukru, 1 lžíce skořice, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce nasekaných ořechů, 2 lžíce rozinek, 1 kg na plátky nakrájených jablek Do mouky uděláme důlek a zvolna do něj lijeme vlažnou vodu, ve které jsme rozpustili sádlo, rozmíchali ocet, sůl a vejce. Nejprve pomocí nože a pak rukama vypracujeme těsto. Zprudka jím udeříme o vál, zachytíme jej prsty a vytahujeme do výšky. Tento postup opakujeme tak dlouho, až se těsto nechytá válu. Hotové těsto musí být hladké a lesklé. Těsto poprášíme hladkou moukou a pod nahřátým kastrolem necháme aspoň 30 minut odpočinout. Rozdělíme na 4 díly a z každého nejdřív vyválíme a pak rukama vytahujeme co nejtenčí placku. Naplníme uvedenou náplní a uděláme štrúdl.