Vločky opražíme a smícháme s moukou, tukem, kakaem, 50g cukru, žloutkem, špetkou soli a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Vypracujeme těsto a necháme odpočinout. Oloupané hrušky (tvrdé) zbavené jádřinců, nakrájíme na osminky a pokapeme citronovu šťávou. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme 70g cukru, skořici, rozinky, hřebíček, citronovou šťávu a kůru z 1/2 citronu. Když se vosda začne vařit, přidáme hrušky a necháme přejít varem, pak stáhneme z plotny a necháme pomalu chladnout. Želatinu namočíme do vody a necháme 30 minut bobtnat. Z mléka a pudinku uvaříme krém a rozpustíme v něm 1/2 namočené želatiny, přidáme mák, 50g cukru a za občasného míchání necháme vychladnout. Z bílku a soli ušleháme pevný sníh, přidáme zbytek cukru a šleháme dál, až nám vznikne hladká, pevná hmota, kterou přimícháme do krému. Formu vyložíme vyváleným těstem a pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto naplníme krémem a necháme v chladu. Z hrušek slijeme šťávu, odměříme asi 300 ml a rozpustíme v ní zbytek želatiny. Povařené hrušky nakrájíme na plátky a poklademe s polu s rozinkami na koláč, zalijeme šťávou se želatinou a necháme ztuhnout.