Na vál prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, 80g cukru,1 vejce, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice nejméně na půl hodiny odležet. Oloupaným hruškám se stopkami zespoda vykrojíme jádřince, hrušky zakapeme citronovu šťávou a vyplníme rozinkami a nasekanými mandlemi. Těstem, vyváleným na placku, vyložíme koláčovou formu a pečeme v troubě asi 10 minut při 180°. Máslo, 2 vejce a 100g cukru ušleháme do pěny, přidáme nastrouhané mandle, rum a vanilkový cukr. Tuto hmotu naneseme do předpečené formy, zlehka ji uhladíme a postavíme do ní naplněné hrušky stopkou nahoru. Vložíme zase nazpátek do trouby a koláč necháme ještě dopéct přibližně 25 minut při 200°C.