Ztuhlé máslo z lednice nakrájíme, přidáme mouku a studenou vodu. Rychle vypracujeme rukama tužší těsto, nemělo by být teplé ani lepivé. Koláč by po upečení nebyl křehký. Těsto dáme na 20 minut do lednice odpočinout. Mezitím si připravíme náplň, v míse utřeme změklé máslo s cukrem a za stálého míchání přidáme vejce a mandle. Odleželé těsto vyválíme a dáme do vymazané koláčocé formy. Rovnoměrně rozetřeme náplň. Oloupané, jádřinců zbavené půlky hrušek částečně nakrojíme na plátky (uděláme zářezy), potřeme citronem a vmíčkneme je do náplně na koláči. Pečeme 35-40 minut na 190°C. Upečený, ještě horký potřeme rozpuštěnou marmeládou a posypeme mandlovými lupínky nebo jen pocukrujeme. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.