100 g másla, 150 g hladké mouky, 50 g cukru moučka + 1/2 balení vanilkového cukru, 1 žloutek a kůru dobře propracujeme na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do lednice asi na půl hodiny. Mezitím si hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a necháme 8 minut vařit v cukerném roztoku – 1 lžíce cukru a vody tak akorát, aby v ní byly hrušky potopené. Potom hrušky scedíme a necháme dobře okapat. Těsto si rozválíme na pomoučněném vále na velikost dortové formy, neděste se, pokud by se s těstem hůř pracovalo, stačí ho prsty hezky natlačit do formy tak, aby okraje měly cca 1,5 cm, žádné velké válení. Na dno dáme 12 rozdrcených piškotů, na ně navrstvíme hrušky. Ve vodní lázni (kastrůlek s vodou a na něm miska) necháme rozpustit tabulku čokolády. Vedle v misce rozmícháme 2 vejce, ty trochu prošleháme, přidáme 90 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 1 lžíci rozpuštěného másla, 1 lžíci hladké mouky a rozpuštěnou tabulku čokolády. Čokoládové těsto navrstvíme na hrušky, všechno dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30–35 minut.