Recept Dušený králík se žampiony a zeleninou
45
1
1
Husu na povrchu i zevnitř osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Do dutiny vložíme po 2 kusech oloupaných jablek a hrušek bez jádřinců, nakrájených na kousky a 2 vypeckované švestky, přidáme opláchnuté hrozinky a asi 6 snítek levandule. Otvor zašijeme a husu dáme do pekáčku hřbetem nahoru, podlijeme částí slivovice a trochou horké vody. Přiklopíme alobalem a necháme péct na 200°C, často podléváme. Když hřbet zezlátne, otočíme ji a pečeme dál. Vyškvařené sádlo odebíráme a při pečení husu propichujeme pod křídly a na prsou, aby sádlo mohlo odtékat. Upečenou husu vyndáme a zakryjeme alobalem. Šťávu zakápneme zbývajícím alkoholem, přidáme zbylé pokrájené ovoce a necháme přejít varem.