HUSÍ ŠKVARKY I. Maso - prsa z půl nebo celé husy Stáhneme maso z prsou i s kůží. Nakrájíme na kusy (velké jako dlaně), mírně podlité dáme vařit na pánev nebo do kastrolu (podle množství), až kůže mírně zrůžoví. Nesolíme! Poté scedíme, naklademe na železnou pánev škvarky, skropíme je studenou vodou a dáme do vyhřáté trouby upéci do křupava. Teprve hotové posolíme, škvarky nikdy nelisujeme! Výborné jsou za studena s chlebem.
HUSÍ ŠKVARKY II. Kůže ze sádelnaté husy,sůl Staženou kůži nakrájíme na čtverce (5x5 cm), v pekáčku je podlijeme vodou a pod poklicí dusíme, až jsou měkké. Narovnáme je na plech, posolíme a v troubě upečeme dozlatova. Sádlo použijeme na polévku nebo na brambory.
HUSÍ ŠKVARKY III. Husí škvarky se škvaří odlišným způsobem než vepřové. Voda v kastrolu musí zcela zakrývat na kostky nakrájené husí sádlo. Škvařit, vlastně vařit, začínáme sádlo pod pokličkou na mírném ohni. Když se voda odpaří, zesílíme oheň a škvarky rychle vyškvaříme do zlatova. Pak odtáhneme kastrol z plotny, obsah skropíme několika kapkami vody a znovu přikryjeme. Za několik minut vybereme škvarky, které osolené (teplé anebo studené) budou tak křehké, že se nám téměř rozplynou v ústech.