MANDLOVÉ 300g hladké mouky, 140g cukru moučky, 50g mletých mandlí, 2 vejce, 3 lžíce medu, lžička jedlé sody, 1/2 lžíce perníkového koření, lžička nastrouhané citronové kůry Poleva - 150g cukru moučky, lžíce rumu, podle potřeby citron. šťáva, půlky oloup. mandlí na ozdobu Na vál prosejeme mouku se sodou, přidáme perníkové koření, cukr, mandle a kůru, promícháme. Pak přilijeme rozpuštěný med a vejce, promícháme a uhněteme vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň 2 hodiny v lednici. Nic se nestane, když ho tam necháme přes noc. Uleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále na sílu asi 1 cm a vykrájíme hvězdičky. Přendáme je na plech s pečícím papírem (můžeme ještě potřít rozšlehaným vejcem) a upečeme, hotové necháme zchladnout. Hladkou polevu umícháme z moučkového cukru (nejlépe 2x prosátého), rumu a citronové šťávy. Studené hvězdičky do ní zjedné strany namočíme, ozdobíme půlkou mandle a na mřížce necháme zaschnout, necháme je uležet. KRYSTALOVÉ 200g hladké mouky, 120g hery, 140g krystalového cukru, 1 vejce, lžička skořice, vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu, bílek na potření, hrubý krystalový cukr na posypání Na vále smícháme mouku s krystalovým cukrem, tukem, vanilkovým cukrem, vajíčkem, skořicí a citronovou šťávou na vláčné těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a vykrájíme hvězdičky. Do některých můžeme vypíchnout malý otvor pro provlečení zlaté nebo červené šňůrky či mašličky, aby se daly pověsit na stromeček. Hvězdičky rozložíme na plech s pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a posypeme krystalovým cukrem. V předehřáté troubě upečeme a pak necháme na plechu úplně vychladnout, teprve pak je sloupneme. S POLEVOU 260g hl. mouky, 100g mouč. cukru, 140g másla, 2 žloutky, lžička citron. kůry, špetka vanil. dřeně Poleva - 1/2 bílku, 130g mouč. cukru, šťáva z 1/2 citronu, cukrové perličky na ozdobu Z mouky, másle, cukru, žloutků, citronové kůry a vanilky vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme hodinu odpočinout. Pak těsto rozválíme, vykrájíme hvězdičky, na plechu s pečícím papírem je zvolna upečeme a necháme vychladnout. Utřeme prosátý cukr s bílkem a citronovou šťávou na hladkou polevu, hvězdičky do ní z jedné strany namočíme, posypeme je perličkami a na mřížce necháme zaschnout. Polevu můžeme obarvit potravinářskými barvami. DVOUBAREVNÉ 300g hladké mouky, 2 žloutky 2 vanilkové cukry, 100g cukru moučky, 100g másla, 100g hery, citronová kůra, 3 kapky vanilkové esence, 2 lžíce kakaa Na velkém vále smícháme mouku a oba cukry. Uprostřed uděláme důlek, přidáme nakrájený změklý tuk a žloutky. Dál vmícháme vanilkovou esenci a nastrouhanou citronovou kůru. Všechny ingredience propracujeme na hladké vláčné těsto a rozdělíme na 2 stejné díly. Jedno necháme tak jak je a do druhého vmícháme kakao a znovu propracujeme. Na konec obě poloviny zabalíme do fólie a dáme na pár hodin odležet do lednice. Oba druhy odleželého těsta rozdělíme na poloviny a rozválíme na pomoučeném vále na tenké pláty (jen asi 4mm). Z jedné poloviny tmavého i světlého těsta vykrajujeme velké hvězdičky s otvory, z druhé poloviny malé hvězdičky. Velké rozložíme na plechy s pečícím papírem - malé světlé pak vkládáme do vykrájených středů v tmavých hvězdičkách, u hnědých postupujeme naopak. Pečeme 10-15 minut na 120°C.