Jehněčí filety nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na silnější kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na silné plátky. Oba druhy brambor oloupeme a nakrájíme na kostky o straně asi 2,5 cm. Nakrájené maso vložíme do hrnce, zalijeme horkým vývarem(spolu s vývarem přidat i sklenku červeného vína nebo tmavého piva), osolíme, opepříme, přivedeme prudce k varu a pomalu dusíme nezakryté asi 30 minut. Během dušení lžící odebíráme pěnu tvořící se na povrchu. Podušené maso vyjmeme z hrnce a vývar přecedíme přes jemný cedník. Maso i vývar pak vrátíme zpět do umytého hrnce a znovu přivedeme k varu. Přidáme cibuli, moučné brambory a mrkev, osolíme a dále dusíme nezakryté 10 minut. Pak přidáme lístky ze snítek tymiánu a lojovité brambory, hrnec zakryjeme a necháme pomalu dusit dalších 15 - 20 minut, dokud není jehněčí maso velmi měkké. Moučné brambory se rozvaří a zahustí omáčku, lojovité brambory zůstanou v celku. Hrnec odstavíme ze sporáku a irský guláš necháme zakrytý stát ještě 10 minut. Nakonec do něj vmícháme nasekanou petrželku a podáváme.