1) Žloutky a bílky oddělíme a v míse utřeme (ručně nebo šlehačem) žloutky s cukrem do pěny tak, aby nám vznikl hustý a lehký krém. 2) V jiné míse ušleháme tuhý sníh z bílků. Nejlépe se šlehají chladné ve stejně chladné míse. Do žloutkové hmoty vetřeme mascarpone a pak lehce vmícháme stěrkou sníh. Lehce a opatrně proto, aby nám krém "nespadl" a byl nadýchaný. 3) Polovinu piškotů poskládáme těsně vedle sebe do plošší mísy. Lžící na ně naneseme polovinu uvařené kávy a polovinu likéru (místo pomerančového jsem použila Amareto a taky moc dobré). Pozor, aby se piškoty neutopily a neproměnily se v kaši. Měly by jenom získat správné aroma. Někdo na tiramisu používá plát piškotového těsta místo piškotů. Postup je stejný jako s piškoty. 4) Na piškoty rozetřeme půlku krému, posypeme polovinou nastrouhané čokolády (nebo můžeme naloupat hobliny pomocí škrabky na brambory). Vrstvu také posypeme více než polovinou kakaa. A ještě jednou - piškoty pokapat kávou a likérem, krém - a stop! 5) Takto připravené tiramisu vložíme aspoň na 12 hodin do ledničky vychladit. Pak ho poprášíme zbylým kakaem i hoblinami nebo strouhanou čokoládou a podáváme. Tento recept jsem před lety našla v Apetitu a od té doby ho děláme. Doporučuji vyzkoušet. (Foto rovněž z Apetitu, až budu vyrábět, nahradím vlastním).