Brambory umyjte důkladně ve vodě. Vložte je do osolené vody a vařte je se slupkou asi 20 minut. Potom je slijte, oloupejte a nechte zchladnout. Rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Cibuli oloupejte a jemně nasekejte. Řapíkatý celer (můžete použít i nakládaný) očistěte a nakrájejte na tenké proužky. Česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Marinádu připravte ušleháním oleje, octu, soli, cukru, pepře a nakrájené bazalky. Vychladlé brambory nakrájejte na plátky nebo kostičky. Salám nakrájejte na kostičky. Do mísy vložte brambory, celer, rajčata, cibuli, česnek a salám. Vše zalijte marinádou a jemně promíchejte. Bramborový salát ponechte 1-2 hodiny v chladu rozležet- po odpočinutí ochutnejte a případně dochuťte