Z droždí, lžičky cukru a trochy mouky a mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Zbytek mouky prosejeme. přidáme sůl, zbytek cukru, vejce, kvásek, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Zaděláme vláčné těsto a necháme vykynout. V troše mléka rozmíchám cukr a pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme do varu, přilijeme pudinkovou zálivku a uvaříme hustý krém, odstavíme, vmícháme žloutky a na malé kousky nakrájený marcipán, mícháme dohladka. Oloupaná jablka bez jádřince nakrájíme na kostky a promícháme s citronovou šťávou. Mandle nasucho opražíme. Těsto rozválíme na obdélník a přendáme na plech s pečícím papírem. Navrch rozetřeme vlažný krém a rozložíme jablka, necháme 10 minut nakynout. Pečeme asi 25 minut na 180°C. Těsně před koncem pečení potřeme jablka rozehřátou zavařeninou a koláč posypeme borůvkami a mandlemi.