Povolené máslo dejte spolu se žloutkem, cukrem a hladkou moukou do mísy nebo na pracovní plochu a rukama vypracujte hladké jednolité těsto. Zabalte do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce. Rozehřejte troubu na 180°C a připravte si jablka. Ty oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké podélné plátky. Chladné těsto vyválejte (ideálně např. na potravinové fólii, bude se vám lépe přenášet do koláčové formy) na plát tenký asi 3 milimetry, urovnejte ho do formy a propíchejte ho vidličkou. Na dno naskládejte vedle sebe dokola plátky jablek dokola zevnitř ven. Pak ovoce pokapejte rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a dejte na 40 minut péct do trouby. Než se upeče, připravte si smetanovou zálivku. Na pánvi nasucho rozpusťte cukr do zlatohněda a postupně do něj přilévejte za stálého míchání smetanu, jedině tak bude omáčka hladká. Pak ji nechte vychladnout. Džem zahřejte v mikrovlnce (bude se lépe roztírat), smíchejte s rumem nebo pálenkou a upečený koláč jím potřete. Troubu roztopte na 200 stupňů (nebo přepněte na program gril) a koláč do ní ještě na 5–8 minut vložte, aby se džem zapekl do jablek. Respektujte zkušenosti se svou troubou :-) Koláč nechte vychladnout, nakrájejte a podávejte polité smetanovou zálivkou