STROUHANÝ KOLÁČ 1/2kg strouhaných jablek, 1/4kg polohrubé mouky, 6 žloutků a 6 bílků, 1/4kg moučkového cukru, 150ml oleje, sáček skořicového cukru, 1/2 sáčku kypřícího prášku, tuk a mouka na plech + Těsto strouhané: 100g másla, 80g hladké mouky, 80g moučkového cukru Na strouhané těsto smícháme změklé máslo s cukrem a hladkou moukou, propracujeme, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky. Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem, po troškách přidáme olej, přimícháme mouku, asi 150ml vody a prášek. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme strouhanými jablky se skořicovým cukrem a na ně nastrouháme vychlazené těsto. Pečeme na 170-180°C dozlatova. BRUSINKOVÁ JABLKA 4 větší pevná jablka Golden, 250g brusinky z kompotu, 50g sušenek s kokosovou náplní, 2 lžíce cukru, 2 lžíce kokosového likéru, 50g másla Sušenky dáme do mixéru, přilijeme likér a rozmixujeme. Směs dáme do misky, přidáme cukr a brusinky, promícháme a necháme stát. Jablka očistíme, na straně u stopky z nich odkrojíme “pokličky” a vykrojíme jádřince. Každé jablko uvnitř vytřeme rozpuštěným máslem, naplníme směsí s brusinkami a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut na 180°C. Jablka podáváme ihned, dokud jsou horká. Brusinky kompotované můžeme nahradit sušeným. Stačí je namočit den předem do alkoholu nebo ovocné šťávy. PIŠKOTOVÝ DORTÍK 800g jablek, balíček dětských piškotů, 2dl smetany 33%, šťáva z 1/2 citronu, 2 vanilkové pudinky, kousek celé skořice, 4 lžíce cukru Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kostky, v kastrolu svaříme asi 2dl vody s cukrem, citronovou štávou a skořicí. Přidáme pokrájená jablka, promícháme a dusíme doměkka. V 1,5 dl vody rozmícháme pudinky, vmícháme je do jablek a krátce převaříme. Dortovou formu vyložíme fólií, na dno rozetřeme tenkou vrstvu jablek, poklademe ji polovinou piškotů a zalijeme další vrstvou jablek. Přidáme druhou polovinu piškotů a zakryjeme zbylými jablky, ta uhladíme stěrkou a dort zakryjeme fólií. Dáme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout. Hotový potřeme dotuha ušlehanou smetanou.