Mám ráda " nasládlo" ve slaných jídlech, ne vždycky se hodí propašovat někam brusinkovou omáčku na steak a podobně. Tak jsem si ze starých jablek a mrkve vyrobila chutney, chutná i k pečenému kuřeti, přírodním plátkům atd. Použila jsem suroviny, které jsem měla doma a myslím, že se povedlo. Do hrnce nalijeme vodu, vložíme jablka, šalotku, polovinu česneku, rozinky a mrkev, zapneme plyn a přidáváme postupně koření. Hřebíček a skořici až chvíli před vypnutím. Pinzetou vyndáme badyán, hřebíček a skořici. Hmotu vyklopíme do síta a necháme vytéct všechnu kapalinu. Tu pak zredukujeme v hrnci asi na 1dl a vrátíme zpět do hmoty. Vložíme 2. část česneku. Ručním mixerem rozmixujeme do hladka, přimícháme dvě lžíce oleje. Nalijeme do sklenice, povrch zalijeme zbytkem oleje a dobře uzavřeme. Sladkost dodávají rozinky, není třeba sladit.