Z mouky, 200g cukru, soli, vajec a másla nakrájeného na kousky uhněteme těsto, zabalíme je do fólie a 30 minut chladíme. Rozinky přebereme a naložíme do rumu. Jablka oloupeme, překrojíme a zbavíme jádřinců. Okamžitě je pokropíme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 180 °, hluboký plech 30x40 cm vymastíme. Vyválíme polovinu těsta a na plechu vytvarujeme okraj. Půlky jablek naplníme rozinkami a narovnáme je řeznou plochou na těsto. Ve 150 ml smetany rozpustíme pudinkový prášek. 600 ml smetany svaříme se 125 g cukru a s vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštěný pudink Za stálého míchání uvedeme do varu, stáhneme ze sporáku a nalijeme na jablka. Vyválíme druhou polovinu těsta a položíme na jablka. Těsto přimáčkneme k okraji spodního dílu. Pečeme asi 75 minut. Rozkvedláme žloutek a 15 minut před dopečením koláč potřeme.