3 jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na osminky.
Rozpustíme 30 g másla, přidáme jablka, vsypeme 50 g třtinového cukru, hřebíček a promícháme.
Zahříváme za občasného míchání asi 5 - 7 minut, dokud jablka nezačnou zlátnout.
Vyjmeme hřebíček, přidáme rozinky a zahříváme ještě asi 1 minutu, dokud nezměknou.
Necháme vychladnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C a dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Rozmixujeme mandle spolu s mletými mandlemi nahrubo spolu se zázvorem a kypřícím práškem.
Vyšleháme vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny.
Přidáme mandlovou směs a jablečnou hmotu a zlehka promícháme.
Dáme do připravené formy.
Na vrchní vrstvu nakrájíme 2 jablka, pokapeme citronovou šťávou, posypeme mandlemi, pokapeme 50 g rozpuštěného másla a posypeme 50 g třtinového cukru.
Pečeme 60 - 75 minut.
Necháme vychladnout a podáváme se zmrzlinou.