Staňte se našimi fanoušky na:

Jablkový koláč s bezinkovým želé

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cukr moučka a krupice
  • krupice
  • hladká mouka
  • želírovací cukr (3:1)
  • vejce
  • koření (podle potřeby)
  • máslo
  • ovoce (podle potřeby)
  • sušenky (máslové)
  • citronová a bezinková šťáva
  • červené víno
  • bezinkové želé

Pracovní postup:

  1. KOLÁČ: 250g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 100g měkkého másla, 1 vejce + 150g želé z černého bezu, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 lžíce krupice; 1kg jablek, 2 lžíce citronové šťávy + 120g máslových sušenek, 20-40g cukru krupice, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka strouhaného muškátového oříšku, 120g studeného másla - V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem, přidejte vejce, na kostičky nakrájené měkké máslo a všechno rychle propracujte nejlépe v robotu - ingredience se musí jen spojit. Vláčné těsto na pomoučeném válu rukama krátce dopracujte a bochánek uložte zabalený ve fólii cca na 1/2 hodiny do chladu. Z odleželého těsta vyválejte na pomoučeném válu silnější kruhový plát o průměru koláčové formy navýšený o 4cm, tedy cca 32 cm, dejte ho na dno formy, těsto dobře přitiskněte a vytlačte je i na bok (okraj po obvodu zarovnejte). Zároveň těsto ve formě propíchejte na několika místech vidličkou, asi 12 minut předpečte na 180°C. Připravte náplň a drobenku: v malém kastrůlku zahřejte bezinkové želé, vmíchejte do něj skořici a podle potřeby zahustěte krupicí. Všechno krátce provařte (krupice se provařit nemusí) a odstavte. Oloupaná jablka bez jádřinců rozkrojte na čtvrtiny nebo osminy (podle velikosti) a zakapejte v misce citronovou šťávou. Na drobenku jemně rozdrťte máslové sušenky, přidejte cukr podle chuti, další mletou skořici a jemně strouhaný muškátový oříšek, prsty promněte. Na předpečené těsto ve formě rozetřete polovinu zahuštěné bezinkové zavařeniny a na vrstvu vyrovnejte, jeden vedle druhého, kousky jablek bříšky nahoru. Přetřete zbylým zahuštěným želé a rovnoměrně rozetřete vydatnou vrstvu drobenky. Koláč pečte 35-40 minut na 180°C. Hotový nechte ve formě vychladnout.
  2. ŽELÉ: 800ml bezinkové šťávy, 200ml červeného vína, 4 hrušky, 4 nektarinky nebo broskve, 2 jablka, kousek celé skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 vanilkový lusk, 1 Super želírovací cukr 3:1 - Šťávu vylisovanou z dobře vyzrálých bezinek sceďte, v kastrolu k ní přilije víno, přidejte na kousky nakrájená oloupaná jablka i hrušky, podobně upravené nektarinky, dále přidejte vanilkový lusk (ze kterého jste vyškrábli dřeň), skořici, špetku mletého hřebíčku a všechen želírovací cukr, přiveďte za občasného promíchání zvolna k varu. Vařte asi 5 minut a průběžně sbírejte naběračkou pěnu. Jak se cukr rozpustí a ovoce se skoro rozvaří můžete odstavit z plotny. Vyndejte skořici i vanilkový lusk a horkou hmotu hned plňte do vypařených nahřátých sklenic. Zavíčkované obraťte na utěrce dnem vzhůru a nechte přes noc vychladnout. Zavařeninu skladujte v chladné temné místnosti.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!