SLEPICE S HOŘČICOVOU OMÁČKOU 1 očištěná slepice, 60g másla, sůl; Na omáčku: 40g másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 300ml zakysané smetany, špetka cukru a soli, 1 lžíce vinnéfo octa, 2 žloutky Očištěnou a omytou slepici rozdělíme na porce, osolíme, potřeme olejem, vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a upečeme při 180°C, za častého podlévání vlastní šťávou doměkka. Z másla a hladké mouky mezitím připravíme světlou jíšku, za stálého míchání do ní po částech přidáváme studenou vodu, dobře ji rozšleháme a provaříme aspoň 25 minut. Přidáme hořčici, ocet, smetanu, dobře promícháme, mírně povaříme, odstavíme, opatrně do omáčky zašleháme žloutky a dál už nevaříme, pouze ochutíme solí a cukrem. Hotovou omáčku přecedíme na upečenou slepici a podáváme s bramborami, bílým chlebem a vařenou zeleninu. JADRANSKÉ BRAMBORY 800g brambor, 2 lžíce másla, strouhaná kůra a šťáva ze 2 citronů, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky sekaného tymiánu, trocha černého pepře a jodizované soli Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vymažeme částí másla, rozložíme brambory a přelijeme citronovou šťávou. Okořeníme solí, pepřem, kmínem a tymiánem. Posypeme strouhanou citronovou kůrou. Omastíme zbytkem másla a pečeme asi 40 minut (případně obrátíme).