V menším rendlíčku opatrně povaříme jahody se třemi lžícemi třtinového cukru. Ovoce zlehka propasírujeme nebo rozmixujeme, ale jen chvíli, abychom z ovoce neměli kaši.
Poté pomalu přilijeme 4 lžíce bílého rumu a na mírném plameni 2 minuty ohříváme. Stáhneme plamen a necháme dojít.
Mezitím si dle návodu připravíme vanilkový pudink. Pudink necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Když je pudink vychlazený, přidáme do něj sýr mascarpone a vše vyšleháme do pěny. Opravdu je důležité, aby byl pudink vlažný, jinak by se sýr roztekl a směs by nebyla kompaktní.
Poté do skleněných mističek nebo skleniček klademe tenké vrstvy krému a ovocné směsi. Menší množství vytvoří efektní proužky. Na závěr dáme vrstvu krému a rozpůlenou jahodu na ozdobu. Dezerty pěkně odekorují také lístky čerstvé máty.
Před podáváním necháme jahody s mascarpone pěnou vychladit, aby nás v letních dnech pěkně osvěžili.