JANOVICKÁ Z PENÍZOVEK: 200g penízovky smrkové, 2 lžíce solamylu nebo maizeny, 2 kostky kuřecího bujonu, sůl, mletý pepř, polévkové koření, stroužek česneku, 4 žloutky, pažitka - Očištěné houby zbavte části třeňů a kloboučky už nekrájejte. Škrob rozmíchejte ve studené vodě, přidejte kostky bujonu, sůl, pepř a houby. Povařte asi 10 minut a nakonec ochuťte polévkovým kořením a česnekem utřeným se solí. Na talíři přidejte žloutek a posypte nasekanou pažitkou.
JANOVICKÁ Z OPENĚK: 300g openěk, 2 lžíce sádla nebo másla, kostka kuřecího bujonu, zavářka do polévky (může být rýže nebo těstoviny i rýžové nudle), sůl, mletý pepř - Nakrájené očištěné houby osmažte na tuku, do vroucího bujonu přisypte zavářku, přidejte osmažené houby i s tukem, osolte a opepřete.