POLNÍČKOVÁ 1 l kuřecího vývaru, 6 křepelčích vajíček, 200 g polníčku, 200 ml smetany, 1 cibule, 40 g másla, sůl, mletý pepř Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na másle. Přidáme polníček a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme křepelčí vajíčka uvařená natvrdo. ŠPENÁTOVÁ 400 g špenátového protlaku, 1 až 1/2 l vody, 200 ml smetany, 40 g másla, 20 g hl. mouky, 1 cibule, 1 vejce natvrdo, trochu polévkového koření, sůl Jemně nasekanou cibuli zpěníme na másle, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Přidáme horkou vodu a rozmrazený špenátový protlak, polévkové koření, osolíme a povaříme. Do polévkové mísy nalijeme smetanu, zalijeme ji horkou špenátovou polévkou, přidáme nakrájené vejce a můžeme podávat. HRÁŠKOVÁ 1l zeleninového vývaru, 400 g čerstvého jarního hrášku, 50 g hl. mouky, 50 g másla, 125 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžíce nasekané zelené petrželky (kopru nebo pažitky), na špičku nože muškátového květu, sůl Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a vaříme asi 20 minut. Přidáme vyloupaný hrášek a bylinky, polévku ochutíme muškátem. Žloutek rozšleháme v převařeném vlažném mléce a za stálého míchání přilijeme do hotové polévky. Podle chuti osolíme. ZELENINOVÁ 1 l vody, 250 g čerstvého jarního hrášku, 4 jarní cibulky, 1 stonek řapík. celeru i s lístky, 1 malá cuketa, 1 mrkev, 1 kedlubna, pár růžiček brokolice, 100 g těstovin, 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl Nakrájené cibulky zpěníme na oleji, omytou zeleninu nakrájíme nadrobno, přidáme s vyloupaným hráškem do hrnce s cibulkou a 3-4 minuty restujeme. Osolíme, opepříme, přilijeme horkou vodu a necháme vařit. Postupně přiléváme horkou vodu a vaříme, dokud není zelenina měkká. Těstoviny uvaříme zvlášť ve slané vodě a do hotové polévky přidáme.