Mléko, cukr, žloutky a vanilkový cukr dáme do hrnce a pořádně našleháme, nejlépe el. šlehačem.. Našlehanou směs postavíme do nádoby s vřelou vodou a za stálého šlehání (ručním šlehačem) zahříváme, až směs zhoustne. Ideální stav je, když z vařečky ponořené do krému stéká zvolna, jako hustá omáčka. Vařit se krém nesmí, srazil by se !!! Hustý krém odstavíme z vody, přecedíme a znovu vyšleháme do vychladnutí. Do studeného přidáme podle uvážení další příchuti a dáme zmrazit v plastových nádobkách od zmrzliny. Přidávám mleté opražené oříšky, silnou černou kávu, nastrouhanou čokoládu, různé druhy částečně rozmixovaného ovoce i s kousky, kakao... Nejlepší je z domácího farmářského mléka, pokud kupuji v obchodě, volím raději smetanu.