V hrnci uveďte mléko do varu a odstavte z plamene. Nyní mléko ochlaďte nejlépe tak, že dáte hrnec do studené vody. Ideální teplota pro jogurtové baktérie je 43 až 45 stupňů C. Jestliže nemáte teploměr, existuje jednoduchá zkouška: mléko by mělo být právě tak teplé, abyste v něm bez popálení udrželi svůj malíček po dobu 10 vteřin. Do šálku teplého mléka vmíchejte jogurt a nalijte ho do mléka. V chladnějších dnech budete možná potřebovat více jogurtu než za teplých dnů. Jogurtové bakterie potřebují k růstu několik hodin tepla a klid. Konstantní teplotu mléka udržíte tak, že uzavřený hrnec dáte do tepla, třeba ke kamnům (můžeme ho také nechat zrát ve velké termosce). Dejte pozor, aby se s hrncem nehýbalo. Připravujte jogurt raději v noci, kdy může být v klidu. Obvykle trvá 4 až 8 hodin, než jogurt ztuhne. Jakmile je jogurt hotový, ochlaďte jej, aby se zastavil růst baktérií. Jinak budou pokračovat v pojídání mléčného cukru a jogurt ve dvou dnech zkysne. Váš jogurt by měl zůstat dobrý 4 až 5 dní. Nezapomeňte trochu odložit k započetí příští dávky. Jestliže jogurtová kultura slábne, nahraďte ji nově zakoupeným jogurtem. Příprava a doba vaření: 15 min. Doba zrání: 4 až 8 hod.