TĚSTO: 250g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 125g netučného tvarohu, 4 lžíce mléka, 4 lžíce řepkového oleje (nebo jiného s neutrální chutí), 60g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, špetku soli, olej na vymazání formy NÁPLŇ: 1 sklenice třešňového kompotu (720ml) nebo 1 kg připravených podušených třešní, 500g bílého jogurtu, nastrouhanou kůru z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, (+ 200ml smetany, 2 lžíce čokoládových hoblin) Mouku smícháme s prdopeč a nasypeme do misky, přidáme i ostatní přísady do těsta a ručním hnětačem všechno zpracujeme. Dortovou formu (prům.24cm) vymažeme olejem a vyložíme těstem, po obvodu necháme asi 1 cm vysoký okraj. Na těsto rozložíme dobře okapané třešně. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem vmícháme do jogurtu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten opatrně vmícháme do jogurtu, hmotu rozetřeme na třešně. Pečeme 40 minut při 200° (horkovzduch 180°, plyn stupeň 3). Koláč necháme asi 10 minut chladnout ve formě, teprve pak ho vyndáme a můžeme jen pocukrovat (nebo i posypat kokosem). TIP: Ušleháme šlehačku a do ní vmícháme čokoládové hobliny, koláč touto čoko-šlehačkou ozdobíme.