KACHNA PO STAROČESKU 1 menší kachna, 2 větší cibule, 1/2kg kysaného zelí, 2dl bílého vína, kmín, sůl Očištěnou kachnu opláchneme, osolíme, okmínujeme a dáme do pekáčku. Podlijeme trochou vody a opečeme po obou stranách dozlatova. Částečně prochladlou kachnu naporcujeme. kysané zelí zalijeme vroucí vodou, přidáme kmín a pod poklicí krátce podusíme, potom scedíme a zalijeme vínem, přidáme jemně nakrájenou cibuli, znovu krátce podusíme. Jednotlivé porce kachny narovnáme do pekáčku s výpekem, přidáme zelí a všechno podusíme. HRNEČKOVÉ KNEDLÍKY hrnek mléka, lžička cukru, 1/4 kostky droždí, 3 hrnky polohrubé mouky, sůl, žloutek, lžička rozpuštěného másla, máslo na vymazání hrnků Polovinu mléka lehce zahřejeme, přimícháme do něj cukr a rozpustíme v něm droždí. Do mísy prosijeme mouku, mírně osolíme, přilijeme rozpuštěné droždí, zbylé mléko smíchané se žloutkem a rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto a přikryté utěrkou je necháme asi 30 minut kynout. Hrnky jemně vytřeme máslem, vyložíme pečícím papírem a rozdělíme do nich těsto. Zakryjeme fólií a necháme zase vykynout. Když těsto nakyne, fólii odstraníme, hrnky přendáme do kastrolu s asi 4cm vody, přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme asi 20 minut. Po vyndání knedlíky několikrát propíchneme špejlí, necháme částečně vychladnout a vyklopíme.