Ještě budete potřebovat špejle a nit. Kachnu umyjte, osušte, osolte a opepřete. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na jemné kostičky nakrájíte slaninu. Spolu se žampiony ji na horkém másle opékáte asi 15 minut. Ochutíte pepřem, tymiánem, citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Touto směsí kachnu naplníte. Otvor sepnete špejlemi a ještě pevně zašijete. Kachnu dáte do pekáče, podlijete 1/8 litru vody a v předehřáté troubě na 200°C pečete přibližně 2,5 hodiny. Po 1 hodině pečení kachnu obrátíte. Přidáte oloupanou cibuli a oloupané rajče a kachnu dopékáte, občas ji přelijte vypečenou šťávou. Pak kachnu vyndáte z pekáče a udržujete teplou. Výpek přecedíte do nádoby, doplníte trochou vody, přivedete do varu a zbavíte tuku. V trošce vody rozmícháte mouku a šťávu a za stálého míchání zahustíte, krátce povařte.Tuto omáčku okořeníte solí, koňakem a zeleným pepřem. Omáčka se podává zvlášť. Můžete obložit různou zeleninou ať už syrovou nebo vařenou.