Ve velkém kastrolu zahřejte na mírném ohni olej. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a petržel a restujte, dokud zelenina nezměkne, cca 10 minut. Zelenina by neměla zhnědnout. Nakrájejte maso na středně velké kostky a přidejte ho k zelenině. Na středním plameni maso opečte, až ze všech stran zhnědne. Maso osolte a opepřete. Přidejte bobkový list, skořici a muškátový oříšek. Přilijte víno a vařte cca 5 minut, dokud se nevypaří. Přidejte ocet a vařte cca 3 minuty, dokud se nevypaří. Přidejte masový vývar, zakryjte a na mírném ohni nechte pobublávat cca 1 hodinu, dokud maso nezměkne. Pokud se začne přichytávat ke dnu, přidejte vývar. V nádobě s dvojitým dnem rozpusťte za stálého míchání na mírném ohni čokoládu. Přidejte grappu, vlašské ořechy, sultánky, piniové oříšky, kandovanou kůru a cukr. Dobře promíchejte a odstavte z ohně. Rozřeďte čokoládovou směs několika lžícemi omáčky, ve které se vařilo maso, přidejte ji do kastrolu s masem a dobře promíchejte. Duste ještě dalších 5-10 minut. Podávejte horké, naservírované na čerstvě uvařeně polentě (kukuřičné kaši).