1/ KAPR VE VINNÉM TĚSTÍČKU: 4 porce kapra, 1dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 2 vejce, 100g polohrubé mouky, sůl, plátky citronu nebo strouhaný křen Porce kapra osolíme, z vína, vajec, mouky a soli umícháme hladké těstíčko, ve kterém obalujeme rybu a v rozpáleném tuku smažíme dozlatova. Hotové porce ozdobíme plátky citronu. 2/ GRATINOVANÝ KAPR: 500g kapra, 1/2l mléka, 50g másla, 50g hladké mouky, 100g strouhaného sýra, 1 lžíce sekané petrželky, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku Očištěnou rybu vaříme 5-7 minut v osolené vodě, pak maso obereme a pečlivě zbavíme kostí. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přilijeme mléko, osolíme a okořeníme, chvilku povaříme a odstavíme. Do vzniklé omáčky vmícháme nasekanou rybu, sýr a petrželku. Zapékací mísu vymažeme máslem a směs v ní asi 30 minut zapékáme. 3/ KAPR S KUBOU: 4 porce kapra, 3 hrsti sušených hub, 4 plátky slaniny, 1 cibule, 200g hl.mouky, 200g krup, 2 stroužky česneku, sádlo, pepř, kmín, sůl Očištěné porce kapra protáhneme slaninou, osolíme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na sádle. Cibuli najemno rozsekáme, necháme ji zesklovatět a podusíme na ní předem namočené houby. Polovinou pak pokryjeme porce kapra. Kroupy uvaříme ve slané vodě, slijeme, opepříme, okmínujeme, přidáme rozetřený česnek, zbytek hub, všechno smícháme a položíme na dno zapékací mísy. Navrch dáme porce kapra překryté houbami, zakapeme je sádlem a necháme dozlatova zapéct. 4/ KAPŘÍ POLÉVKA: Hlava, ocas a ploutve z 1 kapra, 300g kapřích jiker a mlíčí, 1 větší cibule, 5 kuliček celého pepře, 300g kořenové zeleniny vcelku, 1 lžíce másla, 2 lžíce krupice, sůl, petrželová nať Hlavu, ploutve a ocas očistíme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přidáme všechno koření, oloupanou a rozpůlenou cinuli, osolíme. Vodu v hrnci přivedeme k varu, necháme 10 minut vařit a pak přidáme očistěnou zeleninu vcelku, uvaříme doměkka. Menší část vývaru slijeme a dáme do ní krátce povařit mlíčí a jikry. Uvařenou zeleninu vyndáme z vývaru a nakrájíme na kostičky. Ostatní vývar přecedíme do hrnce, dáme do něj krupici, kterou jsme předtím osmahli na másle, a necháme ji 5 minut povařit. Do polévky pak přidáme nakrájenou zeleninu a povařené kapří jikry a mlíčí rozdělené na menší kousky. Polévku podle chuti přisolíme a doplníme nasekanou petrželovou natí.