Dej na kuthan cibuli, celer, petržel a mrkev, vše na tenké koláčky nakrájeno, kousek zázvoru, 30 zrnek nového koření, 20 zrnek pepře, několik hřebíčků, dva spárky česneku, kousek citronové kůry na nudličky nakrájené, lot velkých hrozinek neb několik sušených švestek a lot oloupaných mandlí, nalij na to 4 žejdlíky piva, osol a nech to půl hodiny vařiti. Zatím trhni kapra /kapr mléčný jest vždy chutnější než jikrnáč), oškrab jej, vnitřnosti vyndej, vlij do něj asi půl žejdlíku vinného octa a vymyj jím kapra, vlij to pak do hrnku a postav stranou, kapra pak na kousky rozsekej a do kuthanu do svařeniny urovnej, přilij trochu octa ještě tolik piva, aby ryba zcela kryta, přidej ještě malý kousek čerstvého másla, přikryj to obráceným talířem, aby se ryba nerozvařila, což se vždy při vaření ryb státi má, přiklop to dobře pokličkou, aby pára odcházeti nemohla a nech to půl hodiny vařiti, přidej pak tolik rozstrouhaného perníku, aby omáčka byla hodně přihoustlá, upraž kousek cukru s kouskem másla do hněda, nalij do toho tu krev s octem, nech to minutu vařiti a vlij to pak do kuthanu k tomu kapru a nech to ještě chvíli povařiti, pak urovnej rybu na mísu a omáčku na ni proceď, aneb ji poklaď těmi celerovými a cibulovými koláčky a omáčku ostatní též na rybu proceď.