Do směsi másla a oleje v kastrólu dáme opéci kousek drobně pokrájené slaniny, přidáme nudličky celeru a mrkve a po chvíli cibuli a česnek, orestujeme. Pak se přidá koření (pepř, bobkový list, nové koření). Můžeme ho svázat do uzlíčku, aby se nám lépe vyndavalo. Do základu přimícháme pár lžic povidel a rybízového džemu. Zalijeme půllitrem vývaru nebo vodou s bezglutamátovou zeleninovou kostkou, přidáme sůl a skrojek citrónu, 2 dl červeného vína a dusíme, až je zelenina měkká. Mezitím porce kapra osolíme a obalíme v hladké mouce a dáme péci na pánev opět se směsí másla a oleje z obou stran dozlatova. Raději než perník na strouhání používám rumové perníčky, stačí je nadrobit a rozpustit v omáčce. Někdy nechají drobky - žmolky, ale to se rozmixuje. Před mixováním vyjmeme uzlíček s kořením a citrón. Hladkou, tmavě hnědou omáčku zbývá dochutit - dosolit, dopepřit, případně přikyselit citrónem, vínem, povidlím - jak kdo chce. Teprve dobrým provařením se chutě propojí a vytvoří tu úžasnou kompozici chutí. Sušené švestky, rozinky, mandle a ořechy dáme do omáčky až před podáváním. Podáváme pečenou rybu přelitou černou omáčkou s tradičním knedlíkem, žemlovým knedlíkem, svítkem nebo jen tak s toustem. Stejnou omáčku můžeme použít i k vařenému jazyku nebo jinému masu.