KAŠMÍRSKÉ KUŘE (indická kuchyně) : Kuře naporcuji na kousky a podle indického obyčeje stáhnu z kůže, ale není to nutné. Jogurt smíchám s trochou soli a větším množstvím cayenského pepře. Kuřecí kousky v něm nechám marinovat a potom na dřevěném uhlí griluji a potírám jogurtem.
ENČILÁDY (mexická kuchyně) : Enchilades jsou kukuřičné placky, které patří k mexickým specialitám. Původní recept jsem trochu upravil. Připravím si těsto jako na lívance, ani v něm nemusí být kukuřičná mouka, a upeču placky. Důležitá je omáčka. Na oleji zpěním nadrobno nakrájenou cibuli, zaliji rajským protlakem nebo rozdusím oloupaná rajčata, přidám prolisovaný česnek, drcený kmín, lžičku pálivé papriky nebo cayenského pepře a oregano. Placky namáčím v omáčce, do každé dám lžíci na hrubém struhadle nastrouhaného „smradlavého“ sýra (ideální byl Žumbera) a půl lžíce strouhaného eidamu. Placky přeložím napůl, naskládám do pekáčku, zaliji omáčkou, posypu zbytkem tvrdého sýra a zapeču. Při podávání zdobím olivami nebo kousky avokáda, někdy podávám s pečenými fazolemi.