ŠUMAVSKÉ DRBÁKY 400g syrových brambor, 400g vařených brambor, 2 vejce, sůl, drcená majoránka, kmín, hrubá mouka podle potřeby, 350g kysaného zelí, 80g slaniny, 1 lžíce vepřového sádla, 1 cibule Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich vodu, přendáme do mísy a přidáme najemno nastrouhané vařené brambory, pak ještě vejce a osolíme. Přidáme i majoránku a kmín a přisypeme tolik mouky, aby těsto drželo pohromadě a bylo tak tuhé, že z něj půjdou udělat kulaté knedlíčky. Těsto musí být husté, ale průběžně řídne. Drbáky můžou mít podobu koulí vyválených dlaněmi nebo je vykrájíme lžící přímo do osolené vody. Drbáky jsou hotové, když vyplavou na hladinu. POZOR - POMĚRNĚ SNADNO SE ROZVÁŘEJÍ! ještě horké drbáky omastíme sádlem a smícháme s pokrájeným vařeným zelím, polijeme vyškvařenou slaninou a posypeme na sádle dozlatova restovanou cibulí. KLATOVSKÉ CHLUPAŤÁKY 850g syrových brambory, 350g vařených brambor, 200ml mléka, 60g dětské krupičky, 2 vejce, sůl, hrubá mouka podle potřeby Oloupané syrové brambory nastrouháme najemno a pořádně vymačkáme vodu, přendáme do větší mísy a hned přelijeme vroucím mlékem. Ke spařeným bramborám přidáme najemno nastrouhané vařené brambory a dětskou krupičku. Ještě přidáme vejce, osolíme a podle potřeby přisypeme hrubou mouku, aby těsto zhoustlo. Z hotového těsta zkusíme 1 knedlíček uvařit a když se nerozvaří, odkrojíme lžící další a nahážeme do vody. Hned jak je ve vodě několik kousků odlepte je ode dna vařečkou. Když vyplavou na hladinu, ještě je nechte chvilku povařit a teprve pak vyndejte.