Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru, posypeme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek. Polohrubou mouku smícháme se zbylým cukrem, solí, vlahým rozpuštěným máslem, rumem, žloutky a vykynutým kváskem. Podle potřeby přidáme ještě mléko. Vše zpracujeme, až je těsto vláčné. Necháme vykynout. Poté z těsta na pomoučeném válu vyválíme placku silnou asi 1 cm a rozdělíme ji na poloviny. Na jednu polovinu placky hrníčkem naznačíme kolečka a do jejich středu dáme zavařeninu. Druhou polovinu těsta položíme na první. Kolem vyvýšených míst náplně těsto po obvodu přitiskneme prsty, aby se dobře spojilo, a hrníčkem vykrájíme koblihy. Vkládáme je vrchní stranou dolů do vyšší vrstvy horkého tuku. Tuku musí být tolik, aby v něm koblihy plavaly. Přiklopíme pokličkou a smažíme cca 2 minuty. Pak koblihy obrátíme a osmažíme nepřikryté i na druhé straně.