Do mírně teplého mléka nadrobíme droždí, malou chvíli počkáme a poté přidáme menší část cukru, mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Žloutky utřeme s rostlinným tukem, moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým, přidáme rum a pivo. Smícháme se zbylou moukou a přidáme kvásek, vše zpracujeme a dle potřeby přidáváme zbylé mléko. Zpracované těsto přikryjeme a necháme v teplém místě kynout. Až je těsto dostatečně nakynuté, rozdělíme jej na malé části (asi velikost větší pěsti). Tyto bochánky omoučíme a zpracujeme asi do 1-2 cm vysoké placičky s menším důlkem uprostřed. Připravené bochánky necháme chvíli ještě nakynout. Mezitím si rozpálíme olej ve vysoké pánvi nebo hrnci. Koblihy by měli v oleji plavat. V rozehřátém oleji koblihy smažíme dozlatova z obou stran. Usmažené koblihy pokládáme na ubrousek, aby nebyly příliš mastné. Poté dáme na koblihy marmeládu a mírně pocukrujeme.