KOLÁČ 1/ Těsto - 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, necelá polovina kostky másla, špetka soli, 1 vejce, tuk a strouhanka na formu; Náplň - 200g zeleného chřestu, 200g bílého chřestu, 2 mrkve, sůl, 2/3 hrnku smetany 33%, 150g smetany Créme fraiche, 2 vejce, hrnek strouhaného sýra, mletý pepř černý Z mouky, nakrájeného másla, soli, vejce a asi 2 lžic studené vody zaděláme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici cca 30 minut odležet. Výhonky chřestu zbavíme dřevnatých konců, očistíme je (bílý chřest oloupeme) a nakrájíme na kratší kousky, mrkev nakrájíme na špalíčky. Zeleninu povaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme ji, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Z těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme do vymazané a vysypané koláčové formy. Těsto propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem, zatížíme fazolemi a asi 10 minut předpečeme na 190°C. Alobal s fazolemi odstraníme, na korpus rozložíme zeleninu, zalijeme ji vejci rozšlehanými se smetanami a sýrem, dosolíme a dopepříme, dopékáme asi 40 minut na 170°C. KOLÁČ 2/ Těsto - 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 kostky másla, 1 vejce, sůl, 2 lžíce strouhaného parmazánu; Náplň - sůl, 3 vejce, 250g zeleného chřestu, 250ml smetany 33%, špetka strouh. muškát. oříšku, mletý černý pepř, 3 lžíce nastrouhané nivy, 2 lžíce strouhaného parmazánu K mouce na válu přidáme nakrájené změklé máslo, vejce, trochu soli a 2 lžíce vody, propracujeme. Těsto dáme do chladničky na hodinu odležet. Pak rozválíme na 2mm silný kruh a opatrně přendáme do máslem vytřené koláčové formy, zakryjeme pečícím papírem a zasypeme fazolemi. Předpečeme asi 10 minut na 210°C, teplotu snížíme na 170°C a pečeme ještě 10 minut. Chřest povaříme asi 1,5 minuty v osolené vodě, vyndáme a zprudka zchladíme ve studené vodě, necháme okapat. Polovinu nakrájíme na meší kousky, zbytek necháme vcelku. Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, okořeníme muškátem, osolíme a opepříme. Přidáme oba strouhané sýry a promícháme. Z předpečeného korpusu odstraníme papír s fazolemi a necháme ho zchladnout, pak vlijeme vaječnou směs s modrým sýrem, do které jsme zamíchali kousky chřestu. Na povrch rozložíme celý chřest, posypeme parmazánem a dopečeme asi 30 minut na 130°C.