Instatní kávu přelijeme 150ml vroucí vody a necháme vychladnout, čokoládu nasekáme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a mletými oříšky. Přidáme kávu, změklé máslo, vejce a likér, všechno třeme 2 minuty do krému, nakonec vmícháme sekanou čokoládu. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech 38x34cm (pokud máme plech se zkosenou stranou použijeme proužek alobalu), těsto uhladíme. Pečeme na střední teplotu asi 25 minut, necháme vychladnout. Marcipán jemně prohněteme s 30g moučkového cukru, zbytek cukru prosijeme na vál a marcipán na něm vyválíme. Z marcipánu vykrájíme malé vánoční motivy (hvězdičky, komety, stromečky apod.), lehce je potřeme bílkem a posypeme cukrem. Polevu nasekáme a necháme rozpustit na horké vodní lázni, naplníme ji do mikrotenového sáčku a odstřihneme malý růžek. Hotový koláč nakrájíme na kosočtverce a vyndáme z plechu, jednitlivé koláčky ozdobíme polevou a marcipánovými tvary.