Staňte se našimi fanoušky na:

KOLOŠVÁRSKÉ ZELÍ vzpomínka na dětství

Autor receptu: ladislava.jankovska (121 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • dle potřeby olivový olej
  • na vymazání pekáčku sádlo
  • dle potřeby sůl
  • dle potřeby třtinový cukr
  • dle potřeby voda
  • instantní práškový, 1 lžíce vývar
  • 1 ks bobkový list
  • 1 lžička grilovací koření
  • 2 lžičky mletá paprika pálivá
  • 2 lžíce mletá paprika sladká
  • mexické koření, 3+1 lžička
  • čerstvě mletý, 2 lžičky pepř
  • hrst petrželka
  • lepší je oravská či spišská, 8 dkg anglická slanina
  • umlít na střední dírky, 1,5 i více kg vepřové
  • 30% v kelímku, 1 ks šlehačka
  • Basmati , 1 hrnek rýže
  • na drobno, 1 ks cibule
  • prolisovaný, 3 stroužky česnek
  • malá, vydlabaná semínka, 1/2 ks chilli paprika
  • 1/2 i více dkg zelí kysané

Pracovní postup:

Když jsme byly s mou sestrou malé, koupila občas mami maďarskou konzervu kološvárského zelí. Nikdy ho nevařila, ale ta chuť pokrmu se mi vybavila, když mně zbyla vařená rýže a měla jsem otevřené kyselé zelí. A tak jsem se pustila do dalšího experimentu, protože to by byl čert, abych to nezkusila. Bylo mnohem lepší, než tenkrát konzerva a všem moc chutnalo. Podělím se o recept. Do vařící vody nasypeme rýži-podle návodu a uvaříme ji s trochou bujónu v prášku. Po uvaření dávám trochu másla na provonění rýže a petrželku. Na sádle zpěníme cibuli, vložíme kyselé zelí a kůži ze slaniny, osladíme třtin. cukrem, přidáme chilli papričku, po pár minutách vaření ji vyndáme, a vaříme s trochou vody skoro do měkka. Mezi tím si umeleme maso na středních dírkách, slaninu nakrájíme na maličké kostičky. Do mletého masa přidáme pepř, obě mleté papriky, 3 lžičky mexického koření, druhou část práškového bujónu a zpracujeme ručně. Pekáček vymažeme sádlem či olivovým olejem, sádlo je lepší. Na dno rozložíme polovinu zelí i s trochou šťávy, poházíme slaninou a navrstvíme polovinu rýže. Maso rozdělíme na dvě poloviny, 1 polovinu dáme na rozpálený olej v pánvi a mícháme, jakmile je osmahlé, tedy pouze zatažené, rozložíme jej na rýži, a právě tak orestujeme druhou polovinu. Na maso dáme druhou polovinu zelí bez vody, pak druhou půlku rýže a nakonec druhou část masa. Dáme do rozehřáté trouby na 180°C, Šlehačku v kelímku otevřeme, vmícháme do ní lžičku mexického koření a prolisovaný česnek. Po 20 minutách pečení poléváme po lžících promíchanou smetanou po celém povrchu pokrmu. Zvýšíme teplotu na 195-200°C, a zapékáme ještě 10-15 min. Může se jíst i se zeleninovým salátem nebo jen s oblohou. Fakt bašta.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

piškot |11. dubna 2017
1+++ Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!