Když jsme byly s mou sestrou malé, koupila občas mami maďarskou konzervu kološvárského zelí. Nikdy ho nevařila, ale ta chuť pokrmu se mi vybavila, když mně zbyla vařená rýže a měla jsem otevřené kyselé zelí. A tak jsem se pustila do dalšího experimentu, protože to by byl čert, abych to nezkusila. Bylo mnohem lepší, než tenkrát konzerva a všem moc chutnalo. Podělím se o recept. Do vařící vody nasypeme rýži-podle návodu a uvaříme ji s trochou bujónu v prášku. Po uvaření dávám trochu másla na provonění rýže a petrželku. Na sádle zpěníme cibuli, vložíme kyselé zelí a kůži ze slaniny, osladíme třtin. cukrem, přidáme chilli papričku, po pár minutách vaření ji vyndáme, a vaříme s trochou vody skoro do měkka. Mezi tím si umeleme maso na středních dírkách, slaninu nakrájíme na maličké kostičky. Do mletého masa přidáme pepř, obě mleté papriky, 3 lžičky mexického koření, druhou část práškového bujónu a zpracujeme ručně. Pekáček vymažeme sádlem či olivovým olejem, sádlo je lepší. Na dno rozložíme polovinu zelí i s trochou šťávy, poházíme slaninou a navrstvíme polovinu rýže. Maso rozdělíme na dvě poloviny, 1 polovinu dáme na rozpálený olej v pánvi a mícháme, jakmile je osmahlé, tedy pouze zatažené, rozložíme jej na rýži, a právě tak orestujeme druhou polovinu. Na maso dáme druhou polovinu zelí bez vody, pak druhou půlku rýže a nakonec druhou část masa. Dáme do rozehřáté trouby na 180°C, Šlehačku v kelímku otevřeme, vmícháme do ní lžičku mexického koření a prolisovaný česnek. Po 20 minutách pečení poléváme po lžících promíchanou smetanou po celém povrchu pokrmu. Zvýšíme teplotu na 195-200°C, a zapékáme ještě 10-15 min. Může se jíst i se zeleninovým salátem nebo jen s oblohou. Fakt bašta.