Husu důkladně den dopředu zevnitř i zevně nasolíme, okmínujeme. Lze přidat i rozmarýn nebo jiné bylinky (ideálně čerstvé, dala jsem trochu tymiánu) a necháme přes noc uležet. Klademe do pekáče prsy dolů, přidáme česneky a podlejeme do začátku trochou vody - pečeme zvolna, jen asi na 140°C (takzvaně konfitujeme). Podléváme vypečeným tukem každých 15-20 minut a přitom ji v tuku necháme i trochu "koupat". Mezitím co se husička konfituje v tuku, nakrouháme obě hlávky zelí a každou v jiném kastrolu podusíme, na rozpuštěném másle, jedné cibuli nahrubo nasekané a osolené. Dle potřeby podlejeme vodou. Dusíme asi 20 minut, aby se zelí nerozvařilo. Bílé zelí dochutíme vinným octem Ponti, a červené zelí Balsamicem, oboje pak solí a cukrem dle chuti. Na bramborové lokše nastrouháme vařené bambory, přidáme 200g hladké mouky, sůl vypracujeme těsto a smažíme "lokše" (neboli placky) na sucho na teflonové pánvi asi 1,5 minuty z každé strany až se vytvoří hnědé puchýřky. Ihned mažeme vypečeným husím tukem a uchováme v teple. Husu průběžně kontrolujeme, podléváme, otáčíme, minimálně 3 hodiny a ke konci, poslední hodinu dopečeme bez víka, aby zezlátla. Předtím ovšem zcedíme vypečený tuk, přidáme citron nakrájený na čtvrtky podlejeme výpek vodou a necháme dotáhnout chutnou šťávičku.