KOPROVÁ OMÁČKA ZÁKLADNÍ
1 svazek kopru, několik zrnek pepře a nového koření, cukr, sůl, kostka masoxu, kousek másla, 1 žloutek, 1/4 l mléka, trochu kyselé smetany, 1 cibule, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
Lístečky kopru odkrájíme a dáme stranou, lodyhy a silnější větvičky dáme do 1 litru vařící vody. Mouku rozkvedláme s trochou vody a vlijeme do vody na omáčku. Přidáme ostatní přísady, kromě másla, žloutků, mléka a smetany, vaříme asi hodinu. Pak přecedíme, přidáme lístečky kopru, smetanu s rozšlehaným žloutkem, mléko a povaříme. Jako přílohu dáme brambory.
KOPROVÁ OMÁČKA PO ŠVÉDSKU
2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1/2l silnějšího masového vývaru, 3 lžíce nařezaného kopru, sůl, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce cukru, 1 vejce, nasekaný kopr.
Rozpuštěné máslo na malém plameni zasypeme za stálého míchání moukou a zasmahneme jíšku. Postupně, pořád za stálého míchání, přidáváme horký vývar, až je omáčka hladká. Pak vmícháme nasekaný kopr, sůl, ocet a cukr. Z omáčky odebereme 2 lžíce, ve kterých rozmícháme žloutek a pak nalijeme zpátky do omáčky, zamícháme a odstavíme. Nakonec omáčku posypeme čerstvým koprem. Omáčka je vhodná k vařenému masu, karbanátkům a ke všem vařeným i pečeným rybám.