Staňte se našimi fanoušky na:

Koprové omáčky

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
8× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cukr krupice
  • masox
  • hladká mouka
  • sůl
  • vejce
  • vinný ocet
  • silný masový vývar
  • žloutek
  • kopr
  • kuličky nového koření
  • kuličky pepře
  • máslo
  • mléko
  • zakysaná smetana
  • cibule

Pracovní postup:

  1. KOPROVÁ OMÁČKA ZÁKLADNÍ 1 svazek kopru, několik zrnek pepře a nového koření, cukr, sůl, kostka masoxu, kousek másla, 1 žloutek, 1/4 l mléka, trochu kyselé smetany, 1 cibule, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky Lístečky kopru odkrájíme a dáme stranou, lodyhy a silnější větvičky dáme do 1 litru vařící vody. Mouku rozkvedláme s trochou vody a vlijeme do vody na omáčku. Přidáme ostatní přísady, kromě másla, žloutků, mléka a smetany, vaříme asi hodinu. Pak přecedíme, přidáme lístečky kopru, smetanu s rozšlehaným žloutkem, mléko a povaříme. Jako přílohu dáme brambory.
  2. KOPROVÁ OMÁČKA PO ŠVÉDSKU 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1/2l silnějšího masového vývaru, 3 lžíce nařezaného kopru, sůl, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce cukru, 1 vejce, nasekaný kopr. Rozpuštěné máslo na malém plameni zasypeme za stálého míchání moukou a zasmahneme jíšku. Postupně, pořád za stálého míchání, přidáváme horký vývar, až je omáčka hladká. Pak vmícháme nasekaný kopr, sůl, ocet a cukr. Z omáčky odebereme 2 lžíce, ve kterých rozmícháme žloutek a pak nalijeme zpátky do omáčky, zamícháme a odstavíme. Nakonec omáčku posypeme čerstvým koprem. Omáčka je vhodná k vařenému masu, karbanátkům a ke všem vařeným i pečeným rybám.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Fíííra |25. července 2015
dobré Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!