BOŽICKÉ PALIČKY: 1kg kuřecích paliček, stroužek česneku, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 šalotka, 3 lžíce sójové omáčky, sůl, 3 lžíce oleje, pepř; marináda = 100ml citronové (limetové) šťávy, 100ml medu - Z každé omyté a osušené paličky odsekneme část kosti. Marinádu uděláme z citronové šťávy, medu, prolisovaného česneku, nastrouhaného zázvoru, najemno nasekané šalotky, sójové omáčky a oleje, smícháme. Paličky dáme do marinády a necháme v chladu aspoň 2 hodiny marinovat (lepší je nechat je do druhého dne). Paličky vyndáme a naklademe je do pekáčku, pečeme asi 1/2 hodiny na 180°C. Zbytek marinády nalejeme do kastrůlku a krátce povaříme. Před koncem pečení ji nalijeme na maso a zvýšíme teplotu na 200°C, dopečeme dozlatova. Příloha - opečené brambory.
SOLNOHRADSKÉ HALUŠKY: 1kg brambor, 1/4kg hrubé a 150g hladké mouky, 50g sádla, 300g bryndzy, 150g anglické slaniny, 1 jarní cibulka, sůl - Brambory nastrouháme najemno do mísy, přebytečnou vodu slijeme, přisypeme oba druhy mouky, promícháme a podle chuti osolíme, těsto necháme asi 5 minut odpočinout. Těsto protlačíme přes síto do vroucí osolené vody a povaříme asi 8 minut (když halušky vyplavou jsou hotové. Vybereme je sítkem, dáme do mísy a promastíme sádlem. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na suché pánvi, cibulku nasekáme najemno. Halušky promícháme s bryndzou, ozdobíme slaninou a cibulkou.
MODLETICKÝ BRAMBORÁČEK: 1/4 l mléka, 15g droždí, špetka cukru, 100g škvarků, 300g vařených a 700g syrových brambor, 200g hladké mouky, 3 vejce, 8 stroužků česneku, lžíce majoránky, lžička soli, špetka pepře, salát, ředkvičky, petrželka - Do malé misky dáme 2 lžíce vlažného mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme cukr a necháme na teple vykynout kvásek. Zatím nasekáme škvarky na menší kousky. Oloupané brambory vařené i syrové nastrouháme, dáme je do mísy a přidáme vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka, naselkané škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem, promícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného pekáčku a rozetřeme po celém dně. Pečeme asi 25 minut na 190°C, až bude mít bramborák zlatavou kůrčičku. Ještě teplý nakrájíme a ozdobíme čerstvou zeleninou a petrželkou.