NA DIVOKO 1 králičí zadek, 100g špeku, ocet, tuk, 100g kořenové zeleniny, celý pepř a nové koření, bobkový list, tymián, kousek citronová kůra a šťáva, sůl, 1dl kyselé smetany, lžíce hl.mouky, 1/8l bílého vína Králičí zadek protáhneme proužky špeku, zalijeme octem a necháme přes noc v chladu odležet. Druhý den dáme na pekáč tuk, pepř, nové koření, bobkový list, tymián, kousek citronové kůry a na to vložíme osoleného králíka, podlijeme a dáme péci. Při pečení často podléváme a dbáme, aby se omáčka nepřipálila. Doměkka pečený králičí zadek vyndáme, do pekáče přilijeme kyselou smetanu rozkvedlanou s moukou, bílé víno, povaříme a zakapeme citronovou šťávou. Nakonec omáčku přecedíme na nakrájeného králíka - příloha vařené brambory. NA ČERNO 4 porce králíka, 1 petržel, 1 malý celer, 1 cibule, tuk, 1 lžíce cukru, vinný ocet, celý pepř, kuličky nového koření, bobkový list, tymián, sůl, slepičí vývar, lžíce hladké mouky, lžíce bezinkové marmelády, 1/8l červeného vína, citronová šťáva a kůra Na plátky nakrájenou petržel, celer a cibuli osmahneme na tuku dozlatova,přidáme lžíci cukru a dusíme, až cukr změkne. Pak zalijeme vinným octem, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián, osolíme, vložíme porce králíka, podle potřeby zalijeme slepičím vývarem a dusíme. Měkké maso vyndáme, omáčku zaprášíme moukou a podle potřeby ještě zředíme. Přidáme lžíci bezinkové marmelády, červené víno, zakapeme citronovou šťávou, přidáme trochu strouhané citronové kůry, povaříme a scedíme na maso. Příloha - vařené brambory nebo noky.