Rybu opláchneme, stáhneme kůži, seřízneme filátka a zbavíme je kostí. Kostru s hlavou rozřízneme zhruba na třetiny a společně s nakrájenou cibulí a pórkem orestujeme na oleji. Zalijeme 1,5 l vody, osolíme, přídáme koření a přivedeme k varu. Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a společně s plátky česneku orestujeme na másle. Zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme. Po 30 minutách vývar scedíme do většího kastrolu, doplníme na 1 l a přivedeme k varu. Filátka nakrájíme na širší nudle a necháme je asi 5 minut zvolna vařit. Maso potom opatrně vyndáme a uchováme v teple. Do vývaru přidáme podušenou červenou řepu a mouku rozmíchanou v zakysané smetane. Za stálého míchání přivedeme polévku k varu a necháme ještě 15 minut zvolna vařit. Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Přecedímex podle chuti dosolíme a rozdělíme do talířů. Na závěr doplníme kousky masa, opečenou cibulkou, červeným pepřem a citronem.