V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na měn na kostičky nakrájenou slaninu. Po 5 minutách k ní přidejte najemno nakrájenou cibuli. Cibuli nechte zesklovatět a poté do hrnce přisypejte rýži. Smažte ji, dokud nezprůhlední. Osolte a zalijte vínem a nechte zprudka vařit. Až se víno odpaří, začněte vše podlévat vývarem. Snižte plamen, podlijte rýži dvěma naběračkami vývaru, promíchejte a nechte jej vyvařit. Tento proces stále opakujte. Po 15ti minutách přidejte slávky (nebo jiné houby). Ještě povařte v jedné dávce vývaru a poté sejměte hrnec z ohně. Do rizota vmíchejte máslo, nastrouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Přiklopte je poklicí a nechte 3 minuty rozpustit sýr a vsáknout máslo. Posypejte hoblinkami parmazánu. Můžete přizdobit i zeleninkou.