Houby zalijte vlažnou vodou a nechte nabobtnat, všechnu zeleninu a oloupané brambory očistit a nakrájet (zeleninu na plátky, brambory na kostičky, cibuli najemno, česnek nadrobno). V kastrole rozehřejte máslo a olej, zpěňte na něm cibuli a česnek, zasypte mounou a osnmahněte dorůžova. Připravenou jíšku zalijte studenou vodou nebo vývarem, prošlehejte, osolte a přidejte houby i s vodou ve krteré se máčely. Promíchejte, okořeňte kmínem a uveďte do varu, vařte asi 20 minut a když jsou houby skoro měkké přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu. Opět uveďte do varu a přidejte brambory, libeček a kedlubnu, dovařte doměkka, celkem je to dalších asi 10 minut, nakonec přidejte pórek a stáhněte z ohně. Polévku dochuťte zbylým prolisovaným česnekem, solí, pepřem a rozmenutou majoránkou. Nakrájenou slaninu opečte dokřupava a polévku slaninou posypejte.