Polévka se zemčaty
60
4
6
Maso zalít studenou vodou, osolit, přidat celý pepř,1 rozpůlenou neloupanou omytou cibuli a vařit asi 1-1,5 hodiny do změknutí masa.Kroupy propláchnout a spařit, nechat okapat. Uvařené maso vyndat a použít např. jako ovar s křenem a chlebem. Vývar přecedit, sebrat s povrchu tuk, uvést do varu, přidat kroupy, nahrubo pokrájenou cibuli a vařit doměkka (u krup to je asi 45-60 minut, krupky budou měkké asi za 30 minut). Očištěnou mrkev a petržel nakrájet, řapíky celeru oloupat a překrájet. Když jsou koroupy měkké, přidat nejdřív mrkev a petržel a za chvíli i celer, vařit dokud zelenina nezměkne, dochutit česnekem, pepřem, odstavit z plotny a posypat čerstvou majoránkou nebo petrželkou.