Na těsto smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vanilkovou esenci, aby vypadalo jako drobenka. Pak přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. Na pomoučeném vále z těsta vyválejte placku silnou asi 2 mm a přendejte ji do koláčové formy (prům.asi 24 cm). Dno důkladně propíchejte vidličkou. Nechte půl hodiny chladit v lednici. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o něco větší než dno formy, položte papír na těsto a posypejte fazolemi, aby byl papír zatížený (těsto se tak při pečení nenafoukne). Pečte asi 15 minut na 175°C pak odstraňte fazole a pečte dalších 10 minut, dozlatova. Čokoládu nasekejte nahrubo a posypejte horký korpus (aby se začala roztékat). NÁPLŇ: 120 g másla, 2 velká vejce, 130g pískového cukru, 40g hladké mouky, 1/2 lžičky vanilkové esence, 3/4 lžičky anýzu Máslo dejte do malého kastrůlku a postavte na mírný plamen. Nechejte 8-10 minut pobublávat, hotové máslo bude mít světle hnědou barvu a bude vonět po oříšcích. Občas promíchejte a dejte pozor, aby se nespálilo, pak nechte vychladnout. V míse rozšlehejte vejce a postupně do nich zašlehávejte jednotlivé suroviny - cukr, mouku, máslo, anýz a vanilkovou esenci, směs nalijte na korpus. Oloupané hrušky bez jádřinců nechte rozpůlené, každou půlku rozkrájejte na tenké plátky tak, aby nejužší část hrušky zůstala stále spojená. Hrušky rozevřete do vějíře a opatrně vtlačte do náplně. Pečte asi hodinu na 175°C, dokud hrušky nejsou měkké a povrch těsta zlatavý a na povrchu křupavý. Nechte vychladnout.