Omytou a osušenou krůtu pořádně osolit (vně i uvnitř) a mírně opepřit. Pečivo nakrájet na kostičky a pokropit smetanou se žloutky. Přidat nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchat a zlehka zapracovat ušlehaný sníh z bílků. Břicho napnit nádivkou, otvor zašít a povrch krůty pomazat máslem. Do pekáče vložit nahrubo nakrájené řapíky celeru, cibuli, česnek, bylinky a podlít trochou vody. Na zeleninu posadit krůtu prsy nahoru, na prsa rozložit slaninu a pekáč přetáhnout alobalem. Péct pomalu doměkka (asi 3 hodiny), průběžně podlévat vínem. Pak stáhnout alobal i slaninu a dopéct dozlatova. Krůtu přesunout na mísu, obsah pekáče slít do kastrůlku, rozmixovat, dolít vínem a šťávu dochutit solí a tymiánem. Vhodná příloha je batátové pyré (recept najdete na netu) a brusinky.